Műszeres vizsgálatokról általában

Az endoszkópos vizsgálatok közül rendelésemen a gastroscopiát és a colonoscopiát végzem.

Kívánság szerint ezeket lehet altatás mellett is végezni – ilyenkor a betegeket egy másik munkahelyemen, a Szent Ferenc Egészségügyi Központban vizsgálom – ott tudok ugyanis anaesthesiológiai (altató orvosi) közreműködést biztosítani.

Amennyiben szövettani vizsgálat történik (a szövettani vizsgálatokat a velem közreműködő pathológus professzor végzi), azok eredményét utólag (rendszerin 5-10 nap) küldöm el E-mail-en vagy postán (rövid, pár soros értékelés mellett). Szükség esetén annak értékelését személyesen beszéljük meg újabb viziten.

Ha a betegen valamilyen véralvadást gátló gyógyszer kezelés történik, akkor ez többnyire nem jelent ugyan akadályt, de a tükrözést előtti gyógyszerelési tennivalókat személyesen beszéljük meg.

Gastroscopia

A gastroscopia szinte egyetlen és legfontosabb előfeltétele az üres gyomor.

Ezért a beteg (és a rendelés) számára is célszerű, ha ezeket a vizsgálatokat lehetőleg a rendelés kezdeti óráiban végezzük. Maga a vizsgálat általában 2-4 percig tart, és az eredményt azonnal megbeszélem illetve lelet formájában kiadom. Szükség esetén szövettani mintavételre is sor kerülhet.

Colonoscopia

A colonoscopia alapos tisztító előkészítést igényel, amelynek módját szóban és írásban is a betegnek elmondjuk, az előkészítéshez szükséges gyógyszer receptjét is kiadjuk.

Ennek értelmében a vizsgálat nem akkor történik, amikor elhatározzuk, hanem ezt követően, egyeztetett időpontban. A teljes vastagbél áttekintésére törekszem, hacsak valamilyen egyéni szempont miatt nem elég az alsó szakasz megtekintése. A vizsgálat 10-15 percet vesz igénybe. Szükség esetén szövettani mintavételre is sor kerülhet.

Egyéb műszeres vizsgálatok

A ultrahang vizsgálatokat a beteg számára megszervezem – közeli és egyeztetett időpontban. A vizsgálatokat igen modern gépen kiváló szakember végzi.

Amennyiben CT, MR, PET-CT vizsgálatra van szükség, annak megszervezésében segítek, időpontot foglalok, a radiológus kollegákkal konzultálok.

Gastrointestinalis endoszkópia

A modern emésztő szervi endoszkópia történetében technikai újdonságok bevezetése jelöl ki korszakokat. A széles körben alkalmazott diagnosztikus tevékenység kezdetét feltétlenül a száloptika alkalmazása jelentette, hiszen ezt követően váltak a flexibilis eszközök világméretekben elterjedtté.

Bővebben: Gastrointestinalis endoszkópia